lauantai 3. helmikuuta 2018

Ei paniikkia

Keep Calm and Carry On
Pysykää rauhallisina ja jatkakaa

Tämän englanninkielisen tekstin näkee nykyisin usein erilaisissa sisustustuotteissa, tauluissa, mukeissa, koruissa jne. Aloin ihmetellä, onko lauseella jokin erityinen tarkoitus, kun sen yhteydessä on usein kruunun kuva.

Googlettamalla selvisikin, että Iso-Britannian hallitus tilasi toisen maailmansodan alkuvaiheessa tällä tekstillä varustettuja tsemppijulisteita kansalaisten mielialojen kohottamiseksi, kun oli uhkana, että kaupungit saattaisivat jäädä ilmapommitusten alle.

Tekstissä kehoitetaan pysymään tyynenä vastoinkäymisten edessä.
Suomalaisia versioita voisivat olla vaikka nämä sanonnat:

"Ilo pintaan vaik' syvän märkänis."
"Eteenpäin, sano mummo lumessa."

Positiivinen ja iloinen karjalaisisotätini tapasi sanoa elämän vastoinkäymisten keskellä: "Surut pois ja kukka rintaan." Hänellä oli näkökulmaa elämään itärajan takaa muuttaneena evakkolapsena.

Ehkäpä tuo ajatus tarkoittaa pohjimmiltaan, että mitäpä hyödyttää murehtia asioista, joille ei mahda mitään ja jotka ovat väistämättömiä. Parhaiten tilanteesta selviää, kun jatkaa elämää vanhaan malliin, jos vain mahdollista. Olen itsekkin todennut monesti, että tuolla asenteella päjää parhaiten. Jos antaa kauhun tunteille vallan ja lamaantuu hankalasta tilanteesta, elämä on moninkerroin vaikeampaa. Vaikeuksien keskelläkin kannattaa ylläpitää iloisia ja hyvää mieltä tuovia asioita, jatkaa elämää normaalisti mahdollisuuksien mukaan. Usein vastustaja, vihollinen tai kiusaaja haluaa toimillaan luoda paniikkia ja lamaannusta. Sellaista pahan valtaa kannattaa vastustaa pysymällä rauhallisena, luottamalla ja uskomalla tulevaisuuteen, hyvyyden voimaan, vaikka rukouksin, pyytämällä voimaa ja viisautta vaikeassa tilanteessa. Aina ei myöskään jaksa pysyä positiivisena ja ponnistella, mutta siitä ei kannata syyttää itseään ja kokea huonoutta. Väsyminenkin on normaalia ja sallittua. Silloin on hyvä löytää joku ihminen johon tukeutua. Aina on hyvä muistaa, että Taivaan Isä kantaa, vaikka siltä ei tuntuisi tai siihen olisi vaikea uskoa.

5 kommenttia:

  1. Tämähän oli mielenkiintoista tietoa! Kiitos tästä rohkaisevasta tekstistä ja hyvää viikonloppua sinulle:)

    VastaaPoista
  2. Hienoa luettavaa hienojen kuvien kanssa <3

    Ronja

    VastaaPoista
  3. Kiitos Metsäntyttö ja Ronja Ryövärintytär :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. Meitä ihmisiä täytyy aina välillä tsempittää.

    Hyvää ystävänpäivää!

    VastaaPoista
  5. Nina, kiitos ja hyvää ystävänpäivää tänäänkin.

    VastaaPoista